Press

Insändare Fryksdalsbygden 2011-10-18:

Kulturveckan tjuvstartar med vernissage av bildkonstnären Kenneth Börjesson från Brunskog på hotell Selma Lagerlöf. På samma ställe kommer landshövding Eva Eriksson att dela ut Selma Lagerlöfs litteraturpris till Ellen Mattson lördagen den 13 augusti.

Årets kanske största nyhet, utöver en tävling i timmerhuggning, riktar sig till filmälskarna.

– Det blir filmmaraton nästa lördag till fem på morgonen, både utomhus och inne i Teaterbiografen. Bara den jättehäftiga lokalen är värd ett besök! Dit gick även Selma Lagerlöf på teater. Besökarna får bland annat uppleva Juloratoriet, skräckfilm och en exklusiv förhandsvisning av ungdomsfilmen Jag saknar dig, säger filmproducenten Lisa Hartvig-Sörenson från Tjustersby.
Ett pass för hela filmkalaset går loss på en hundring.

– I framtiden vill vi ha en stor filmfestival i Sunne med fler lokala inslag. Här finns ju faktiskt en manusutbildning, säger Lisa Harvig-Sörensen.

Torsdagen är öronmärkt för de yngre.

– Det är alltid fullsatt på föreställningarna under barnkulturdagen, säger kulturchefen Tuula Dajén.

Förra året hade Kulturveckan 5 000 besökare.

Och fler är välkomna, förstås!

– Vi har något för alla åldrar och satsar på hög kvalitet, bredd och omväxlande program, lovar Kulturveckans ordförande Ulla Norrman som uppmanar alla invånare i Sunne att hålla flaggorna hissade under hela Kulturveckan.
I år delas enkäter ut för att undersöka var besökarna kommer ifrån och hur mycket de spenderar under vistelsen, på Sunne kommuns uppdrag.

Men vad är det då som väntar den hågade besökaren?

Några smakprov ur programmet:

Litterär afton med Selma Lagerlöf-pristagare Ellen Mattson,

Birgit Carlstén sjunger Edith Piaf,

Stefan Holm samtalar med deckarförfattarna Arne Dahl och Helen Tursten,

Poesi i augustinatten med bland andra Pär Thörn,

Barnföreställningen Nicke Nyfiken,

Berättarkväll i Lysvik,

Björn Ranelid talar om Selma Lagerlöf och Jussi Björling,

Värmlandslitterär sommarkväll

… och mycket, mycket mer!

Arrangör till Kulturveckan är som vanligt Stiftelsen Selma Lagerlöfs Litteraturpris. Stiftelsen bildades 1983 av Sunne kommun, dåvarande hotell Selma Lagerlöf och Fryksdalens sparbank. Sponsorer är bland andra Rottneros AB, andra företag i Sunne och Region Värmland.

 

Åsa Eneljung
0565-68 82 15

Publicerad: 2011-01-28

Publicerad: 2011-01-07

Sunne får fyra Sverigepremiärer

Hotell Gyllene Knorren, Hur många lingon finns det i världen, Gränsen och Åsa-Nisse har ett gemensamt.
Alla kommer att ha Sverigepremiär på Teaterbiografen i Sunne.

Från nära döden-upplevelsen för ett par år sedan till nu har Teaterbiografen genomgått en förvandling. Inte totalrenoverad men åtminstone ny digital teknik har hittat hit. Och folk går på bio som de inte gjort på många år.

Tredje filmen av Änglagård lockade så många att det blev fyra extraföreställningar och nu har man fått klart med fyra Sverigepremiärer under våren. Först ut är Gränsen, filmen om vägspärr 86 i Nyskoga, som går upp på biograferna den 28 januari.

– Det är så roligt. Både att det kommer folk och att man kan bjuda på både riktigt bra ljud och bild tack vare den nya tekniken, säger Johan Gustavsson.

Britta Nyberg

britta.nyberg@fryksdalsbygden.se

0565-68 82 12

Publicerad: 2010-12-28

Teaterbiografen putsar formen

SUNNE: ”Största satsningen sedan ljudfilmen kom”

Digital teknik och bättre ljud ska locka Sunneborna in i biomörkret.
– Detta är den största tekniska satsningen på Teaterbiografen sedan ljudfilmen kom på 1930-talet, säger Johan Gustavsson i Sunne musik- och revyförening.
1,3 miljoner kronor gick notan på.

150 besökare såg juldagens premiär av Änglagård – tredje gången gillt i den anrika Teaterbiografen från 1915.

– Totalt går det in 193 personer i salongen, så vi får vara nöjda, säger Reine Flodin som är ordförande i Sunne musik- och revyförening. En halv miljon kronor har föreningen satsat för att ge nytt liv åt en av bygdens stoltheter.

– Vi är många krafter som jobbat ideellt genom åren för att få ihop kapitalet, säger Flodin.

Leader Växtlust Värmland har bidragit med 800 000 kronor. 75 000 kronor kommer från Fryksdalens sparbank.

Nu är det tänkt att Teaterbiografen ska bli lika populär som förr.

Värmländskt på duken

– Tack vare installationen av den digitala filmprojektorn kan vi visa aktuella filmer när de har premiär, säger Reine Flodin. Salongen har även utrustats med en modern ljudanläggning.

Närmast kommer bioduken att fyllas av värmländska miljöer.

– Den 28 januari blir det premiärvisning av filmen Gränsen som producerats i norra Värmland, säger Flodin. Enligt filmens hemsida handlar den om mod, kärlek och ond bråd död i andra världskrigets skugga.

Broby Grafiskas elever kommer att kunna använda lokalen för egna filmvisningar. Dessutom ska läktaren kunna tas i bruk under 2011.

– Teaterbiografen har 100-årsjubileum om fyra år. Det vore förstås drömmen om salongen, foajén och scenen är nyrenoverade då, säger Reine Flodin.

Åsa Eneljung

redaktion@nwt.se

054-19 90 00

Publicerad: 2010-09-03

Renovering av Teaterbiografen inleds

Under hösten installeras en digitalprojektor på Teaterbiografen.
Det innebär att gamla maskinrummet tas bort och att läktaren kan återställas i ursprungligt skick.
– Detta är första etappen i renoveringen av Teaterbiografen, berättar Johan Gustavsson.

 

För tre år sedan lades bion ner. Sunne Musik- och revyförening arrangerade vad de trodde var den sista revyn och allt pekade mot att Teaterbiografen skulle försvinna för gott. Idag är det annat ljud i skällan. Här sprudlar av framtidstro, och efter en lång kamp inleder Sunne Musik- och Revyförening nu första etappen i renoveringen av Teaterbiografen. Man börjar med att installera en digitalprojektor och eftersom den inte kräver lika mycket plats kan man ta bort maskinrummet som byggts på läktaren, och återställa den i ursprungligt skick.

– Det här betyder väldigt mycket för oss. Vi har pratat så mycket om att vi vill renovera, och nu kan vi visa Sunneborna att vi verkligen gör något för att Teaterbiografen ska leva vidare. Det känns riktigt kul, berättar Johan Gustavsson.

Främsta anledningen till att man byter ut den gamla 35 mm-projektorn mot en digital är för att man vill kunna visa filmer så nära premiären som möjligt, och kanske till och med på premiärdagen.

Två filmer per månad

– Vi måste ligga i nivå med andra biografer om folk ska komma. Annars åker de någon annanstans, förklarar Johan.

Bild- och ljudkvaliteten blir förstås bättre, och samtidigt som projektorbytet sker, byter man också ut ljudanläggningen.

Förra hösten och i våras gjorde föreningen en test, och körde två filmer per månad för att se vilket intresse som fanns för bio i Sunne. Intresset visade sig vara stort, och därför vågar föreningen nu satsa och titta framåt.

När man nu tar bort gamla maskinrummet, funderar föreningen över hur de ska använda läktaren.

– Det finns plats för omkring 40-50 biostolar. Men vi har idéer om att göra den anpassningsbar, och att till exempelvis kunna ha bordsservering vid exempelvis revyer, berättar Johan.

Renoveringen har precis påbörjats och beräknas vara klar under oktober. Men Johan understryker att man trots renoveringen kommer att visa film. Några av de som kommer under hösten är ”Himlen är oskyldigt blå”, ”I rymden finns inga känslor”, ”Toy Story 3”, ”Tusen gånger starkare” och Änglagård 3”.

Från opera till rockkonserter

– Vi anpassar oss efter vad folk vill se och försöker vara lyhörda på deras önskemål, berättar Johan.

Digitaliseringen innebär inte enbart bättre bio.

– Det här ger oss även möjlighet till livesändningar från stora scener runt om i världen, allt från opera till rockkonserter, berättar Johan.

Renoveringen av läktaren kostar förstås pengar. Leader Växtlust Värmland bidrar med 800 000 kronor och Fryksdalens Sparbank med 75 000 kronor medan Sunne Musik- och Reyvförening satsar 500 000 kronor.

Karina Johansson

karina.johansson@fryksdalsbygden.se

0565-68 82 10

 

Publicerad: 2010-05-28

Nu flyttar framtiden in på Teaterbiografen

För två och ett halvt år såg det ut som om Teaterbiografen i Sunne hade framtiden bakom sig.
Nu är framtiden på väg att flytta in.

Från i höst blir bion digitaliserad. En toppmodern digitalprojektor ska installeras. Och som om inte detta vore nog så kommer man i samband med ombyggnaden av maskinrummet kunna få den klassiska läktaren i ursprungligt skick. Allt detta kan genomföras tack vare att flera drar sitt strå till stacken. Sunne musik- och revyförening satsar en halv miljon kronor i projektet, Leader Växtlust Värmland bidrar med 800 000 kronor och Fryksdalens Sparbank med 75 000 kronor.
Den digitala tekniken ger möjligheter för ett utökat samarbete med Broby Grafiskas unga manusförfattare som kan visa sina filmer på riktig bio men också att visa digitala sändningar från de stora scenerna runt om i världen.

Britta Nyberg